De wind door je haren, de zonne­warmte op je huid. Fietsen in de zomer… heerlijk! In de grensstreek is er een extra dimensie: je gaat op bezoek en op avontuur ‘bij de buren’. Je krijgt een vakantiegevoel doordat alles om je heen nét even anders is.

De twee landen tocht

We gaan we op pad in een noordelijk gelegen stukje grensstreek: het gebied rond Dinkel en Vecht. Tijdens deze grensoverschrijdende fietstocht maak je ken­nis met de stadjes Nordhorn, Ootmarsum en Dene­kamp en hun bijzondere sfeer. De totale afstand van het traject is ongeveer 48 kilometer. Overal langs de route wijzen bordjes de goede weg. De tocht begint en eindigt in Nordhorn. Dit water­stadje is in het trotse bezit van een rivier, grachten en vier kanalen; dit alles omlijst door veel groen, fiets- en wandelpaden, sluizen en bruggen. Geen wonder dat de voetgangerszone van Nordhorn – de Hauptstraße, waar men graag flaneert – op een eiland ligt. En dat is nog niet alles, want midden in de stad bevindt zich ook de grote Vechtesee, een meer voor recreatie en watersport.

Water in de hoofdrol

In Nordhorn leeft men dagelijks met het water: er wordt aan het water gewoond, gewerkt, gerecreëerd en gefeest. Het water speelde hier altijd al een be­langrijke rol: voor het transport voor de zandsteen uit Bentheim en later voor de textielindustrie en als afwateringssysteem voor de moerassen. Ook al roken de schoorstenen van de textielfabrieken tegenwoor­dig niet meer, de rivier de Vechte en de kanalen en grachten zijn grotendeels gebleven en zorgen mid­den in het centrum van de stad voor allerlei recre­atie- en watersportmogelijkheden. Zo kan men met trapboten die aan de Vechtesee worden verhuurd om het stadscentrum heen varen. En de Nordhorner Bootsclub BCN biedt met zijn watersportcentrum al­lerlei activiteiten aan: van zeilen en surfen tot roeien.Het watermonument van Nordhorn is de ‘Jantje’: een vrachtzeilschip uit 1923, dat aangemeerd ligt in de oude haven aan het stadsplein en dat herin­nert aan het maritieme verleden van de stad. Vier tot vijf keer per jaar verlaat het schip voor speci­ale gelegenheden haar ligplaats en reist door de regio als het varende monument van Nordhorn.

Klooster en heerlijkheid

Een van de bezienswaardigheden langs de route is het klooster Frenswegen. Dit voormalige klooster van de augustijner koorheren werd gesticht in 1394. Een deel van de gebouwen, waaronder de hallenkerk, werd in de loop der eeuwen door brand en bliksem­inslag verwoest. Maar een aanzienlijk deel, zoals de vierkante kruisgang, is behouden gebleven. Op de funderingen van de kerk werd in 1996 een moderne kloosterkapel gebouwd.

De fietstocht gaat ook langs de heerlijkheid Lage, een klein dorp dat van 1605 tot 1806 een bijzondere sta­tus genoot en zijn eigen rechtspraak had. Het heren­huis en de laan met eiken met zes zogenoemde hooi­ershuizen uit 1780 zijn bezienswaardigheden van de heerlijkheid, net als de kasteelruïne. Het kasteel werd in 1626 door de Hollanders belegerd en na de aftocht van de toenmalige graaf opgeblazen.

Kunstenaarsstadje

Het kunstenaarsstadje Ootmarsum staat bekend om de talrijke musea en galerieën. Het museum van kun­stenaar Ton Schulten aan het Kerkplein geniet inter­nationale bekendheid. Aan de rand van het historische centrum bevindt zich het Openluchtmuseum Ootmarsum, ‘Land van heren en boeren’. In een mooie, parkachtige omgeving van bijna twee hectare staan authentieke vakwerkhuizen die het leven uit vroegere eeuwen weerspiegelen.

Adellijk en wonderlijk

In het stroomgebied van het riviertje de Dinkel in Noordoost-Twente ligt, geflankeerd door de essen van Denekamp, het eeuwenoude landgoed Singra­ven. Dit landgoed werd al in 1381 voor de eerste keer  beschreven. Door de eeuwen heen behoorde het toe aan verschillende (adellijke) families. De watermolen Singraven (1448) met drie waterraderen, gelegen aan het riviertje de Dinkel, is vanaf het landgoed te zien.

Wie betoverd wil worden stapt ook even van de fiets bij Natura Docet Wonderryck Denekamp. In dit bele­vingsmuseum sta je oog in oog met de pracht van het fraaie Twentse coulisselandschap en dierenrijk. Hier ontdek je het beroemde landschap door de ogen van ‘de bewoners’ zelf. Dichterbij kom je niet!

Bron: GrenzenLos Magazine – Met dank aan Stadt- und Citymarketing Nordhorn e.V.

Impressies

Kaart

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here