Ik fiets_jij fietst_wij fietsenAls je de grensregio als rode draad hebt, komt onherroepelijk ook het onderwerp ‘fietsen’ aan bod. Nu zijn hier in de loop der tijd natuurlijk grapjes genoeg over gemaakt en willen wij niet in herhaling vallen.

Een frisse kijk op de fiets dus… Dat Nederland fietsland bij uitstek is, zal geen verrassing zijn. Maar sinds de jaren 70 van de vorige eeuw hebben wij ‘serieuze’ Duitse concurrentie. Tegenwoordig ligt er in Duitsland meer dan 75.000 kilometer aan lange afstand fietswegen. Je kunt dus stellen dat de fiets in Duitsland het ‘arme mensen imago’ geheel heeft afgeschud.

Waar Nederlanders gewend zijn aan fietspaden, tref je in Duitsland de zogenaamde ‘Radwanderweg’ (een ‘fietswandelpad’) aan waarbij de ruimte gedeeld wordt tussen de fietser en de voetganger. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht, tenzij u op een racefiets of mountainbike rijdt. Toch dragen bijna alle Duitse kinderen wel een helm op de fiets. Iets wat bij Nederlanders voor de nodige hilariteit zorgt.

 Wer hat’s erfunden?

Karl von Drais was de uitvinder van de draisine, of loopfiets, de voorloper van de fiets. Hier hebben de Nederlanders een beetje het nakijken. Toch is het zogenaamde ‘Hollandrad’ nog steeds immens populair in Duitsland. Onze oude, of nieuw nagemaakte Gazelle fietsen gaan er als warme broodjes over de toonbank; al kun je de broodjes voor de picknick onderweg toch beter bij de Duitse bakker kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here