Fietsen is ‘hot’ en dat zie je overal om je heen. Stoere gehelmde types op mountainbike of racefiets, families met kinderen, groepjes jongeren op weg naar de disco. En… het is ook avontuur! Want alhoewel de mensen van EUREGIO en de Touristenbureau’s prachtige routes uitgestippeld en gemarkeerd hebben, gaat het soms een beetje fout… Dan wordt ‘t een spannende zoektocht. Paaltjes, tekens en bordjes lijken nergens meer te bekennen. Je bent overgeleverd aan je gezonde verstand en je spoorzoekvaardigheden. En bovenal aan je mond om de weg te vragen. GrenzenLos koos dit keer de Berkelroute en beschrijft hier een deel van deze mooie afwisselende route met bos, akkerland, prachtige vergezichten, rust en mooie wolkenluchten.Berkelroute4

De Berkelroute heeft een totale lengte van 114 km. Je gaat grotendeels over smalle weggetjes en bospaden waar tijd lijkt stil te staan, Je hoort meerkoeten die het rijk alleen hebben en wordt ingehaald door de koeien van een plaatselijke boer die onderweg zijn naar hun nieuwe wei. Wij kwamen bij knooppunt 69 in Eibergen op de route. Vandaaruit ging het naar Rekken. We stonden letterlijk op de grens bij Kotten, kwamen langs een groep jonge Duitsers die,  onder het genot van een biertje, langs de route zittend stevige discussies voerden en ontmoetten de Stammtisch dames uit Vreden, met wie we in de houten rusthut een gezellige ‘schnapps’ dronken.

De Berkel ontspringt in Billerbeck aan de voet van de Baumberge. Ze stroomt door Coesfeld, Gescher, Stadtlohn en Vreden, voordat ze aankomt in Nederland. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. De sfeervolle stadjes onderweg noden uit tot tussenstops om een gezellig terrasje te pikken of een paar dagen te blijven. Onderweg tref  je allerlei gastvrije pleisterplaatsen – van hotels en restaurants tot (boeren)cafe’s – voor koffie met gebak, een lekkere lunch of een voedzame maaltijd.

Flamingokolonie

De gemeente Berkelland in Nederland heeft haar naam zelfs te danken aan de Berkel. Je kunt er prachtige  dorpskerken, oude watermolens en andere historische bouwwerken bezichtigen. Verder heeft het museumlandschap hier echte rariteiten te bieden zoals het Brandweermuseum en het Kristal Museum in Borculo. Het beschermd natuurgebied Zwillbrocker Venn bij Vreden met zijn flamingokolonie is zeker ook een tussenstop waard. Heb je meer zin in cultuur en geschiedenis? Dan is klokkenstad Gescher een ‘must’, vind je in pottenbakkersstad Stadtlohn het Oldtimer- en Youngtimer-Museum van SIKU en Audi en breng je in het Scherenschnitt- en Hamaland-Museum in Vreden graag een paar uurtjes door.

Vanuit Vreden fietsten wij door een land van ruimte, maïs en graan, via Opa’s Wiese en het heuse ‘Vredener Footpath’ naar Stadtlohn, vlakbij de Nederlandse grens in het Berkeldal gelegen. Ook Stadtlohn staat garant voor een ontspannen tussenstop of aangenaam verblijf. Ongeveer 25 % van het gebied rondom deze stad bestaat uit loof en naaldbossen waar men heerlijk fietst of wandelt. De stad is ideaal gelegen aan Europaradweg R 1, de Berkelroute en de Agri-cultura Route en daardoor een uitstekend startpunt voor fietstochten die een echt vakantiegevoel oproepen.

Met dank aan Stadtmarketing Vreden en Stadtlohn

Berkelroute3

 

nb: De Berkelroute is onderdeel van het grensoverschrijdende rivierenlandschap Achterhoek-Westmünsterland. Ook de Aaroute, IJsselroute en Slingeroute behoren hiertoe.