De route tussen Rees en Megchelen brengt een stukje 20e-eeuwse geschiedenis onder de aandacht, waarbij je onderweg kunt genieten van een prachtig deel van onze grensregio.  Deze route leent zich prima om met de omafiets, e-bike, mountainbike of te voet af te leggen. Een mooie route voor een heerlijke tocht!

Je kunt de route starten in Rees, Megchelen, of in een van de tussenliggende dorpen. Megchelen is een Nederlands dorp in de gemeente Oude IJsselstreek, direct aan de landsgrens met Duitsland en voor 75% omsloten door de Duitse grens. Het is een rustiek plattelandsdorp met mooie fiets- en wandelgelegenheid in het prachtige Achterhoekse coulisselandschap. Nabijgelegen plaatsen zoals Ulft, Gendringen en het iets verder gelegen ’s Heerenberg bieden prima mogelijkheden voor een tussenstop.

Oudste stad

Rees is de oudste stad aan de Niederrhein. Op 14 juli 1228 kreeg de stad, één dag voor Xanten, stadsrechten. Naast de Rijnpromenade zijn ook de stadsmuren met de ondergrondse kazematten de moeite van het bezoeken meer dan waard.

Zonnestelsel

De totale fietsroute is ongeveer 53 kilometer lang en is uit te breiden, of in te korten, naar andere routes die je onderweg tegenkomt. Zo stuit je bijvoorbeeld in de buurt van Rees op de Planetenroute – ook als wandelroute van acht kilometer te volgen. Precies op de juiste schaal volg je hierbij de positie van de planeten binnen het zonnestelsel.

Al fietsend kom je door een mooi, wijds landschap met rustige weggetjes, sfeervolle dorpen, mooie akkers afgewisseld met oude bossen waarin hertenpopulaties zich echt thuisvoelen. En vaak zie en voel je de nabijheid van de Rijn. Onderweg kom je door plaatsjes als Bienen, waar westelijk een mooi natuurgebied met oude Rijnarmen ligt: de Grietherorther Altrhein en de Bienener Altrhein. Hier is in Haus Weegh een natuurbeschermingsstation gevestigd.

Iets verderop, ten noorden van Bienen, wordt het landschap gekenmerkt door een netwerk van rechte afwateringssloten. In dat poldergebied bevinden zich de beschermde vogelbroedgebieden de ‘Hetter’ en de ‘Millinger Bruch’.

Muziekfestival

Je komt ook door de dorpjes Vehlingen en Haldern. Haldern is bij liefhebbers van rock- en popmuziek bekend door Haldern Pop – een driedaags openluchtfestival dat sinds 1984 jaarlijks georganiseerd wordt in augustus. Het festival heeft met zijn progressieve programmering en kleinschalige en gemoedelijke festivalterrein een goede reputatie opgebouwd bij festivalgangers die van heinde en verre komen.

In Duitsland kom je ook door Anholt, dicht bij de Nederlandse grens, nabij Gendringen. Anholt maakt deel uit van de gemeente Isselburg en wordt omgeven door het historische parklandschap van de ruim 800 jaar oude Wasserburg en de ´Anholter Schweiz´. Het kasteel werd in 1945 voor meer dan 70% verwoest en later gerestaureerd. Inmiddels is er in het hoofdgebouw een compleet museum ingericht waar onder andere belangrijke werken te vinden zijn van Nederlandse schilders uit de 17e eeuw zoals Rembrandt, Duitse schilders zoals Holbein en van Spaanse (Murillo) en Italiaanse (Carlo Dolci, Salvator Rosa) meesters.

Genieten

Deze tocht voert langs plaatsen die je uitnodigen om even stil te staan bij gebeurtenissen uit lang vervlogen tijden. Met al die indrukken ga je verder en geniet je met volle teugen van landschap en omgeving. Daarna is er in een van de gezellige cafés of sfeervolle restaurants volop gelegenheid om je te goed te doen aan dat hapje of drankje waar je zo ontzettend zin in hebt gekregen!

Meer informatie:
www.rees-erleben.de
www.vvvoude-ijsselstreek.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here