Wat is er mooier dan de lokale flora en fauna direct in de vrije natuur te ontdekken. En op een speelse manier niet alleen de natuur in je regio te leren kennen, maar ook hoe je er mee omgaat. Dit is precies het doel van het varende klaslokaal van ‘Bildungsvechtezompen’.

In dit grensoverschrijdende project werken de Duitse gemeente Emlichheim en het Nederlandse Natuuractiviteitencentrum De Koppel samen met Tierpark Nordhorn om Duitse en Nederlandse basisschoolleerlingen een unieke leerervaring te bieden in de idyllische omgeving van de Vechte. Het perspectief vanuit het water is bijzonder: de leerlingen brengen een interactieve en avontuurlijke les door op de buitenschoolse leerlocatie van de platbodemschepen en verkennen zo de Vecht.

Dit jaar zijn de nieuw ontwikkelde en tweetalige (Duitse en Nederlandse) lesmaterialen geïntroduceerd. De materialen zijn speciaal voor kinderen samengesteld en worden geleverd in een kleurrijke schatkist. Deze bevat oa de vacht van een nutria en het ei van een waterhoen, evenals de tweetalige identificatiekaarten die speciaal ontwikkeld zijn voor het project. Dat het niet om klassiek frontale lessen gaat, maar dat participatie en aanraking de kern zijn van dit educatieve project, wordt ook duidelijk door de vele vergrootglazen en landingsnetten die geleverd worden.

De Bildungsvechtezompen varen dit jaar van 1 mei tot ongeveer half oktober in beide landen. Het onderwijsprogramma is gericht op basisschoolklassen, maximum aantal deelnemers 25. Het dragen van reddingsvesten tijdens het varen is verplicht. Meer info over toepassingen of vragen via koester@emlichheim.de

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here